mandag 24. november 2014

Vet du hva gjør deg glad? Sånn skikkelig, ordentlig, tvers igjennom glad?

Jeg fikk en gang i oppgave å skrive opp tre ting - aktiviteter - som gjør meg glad. Og jeg skulle tenke tilbake i tid også, og virkelig kjenne på grunnleggende følelser i meg selv, og ting som har gjort meg glad fra jeg var lita. Ergo kunne jeg ikke svare "barna mine" eller noe i den dur, noe veldig mange av oss vil svare sånn rent umiddelbart. For dette skulle bare handle om meg. Dette skulle handle om følelser som ligger i sjela mi, som har vært en del av meg fra starten, og som alltid vil være en del av meg. Det som får fram lykkefølelsen. Det som får det til å krible!

Det var faktisk ganske vanskelig.. Det var så lenge siden jeg hadde kjent etter..! Det er så lett å knytte følelser og tanker til omstendigheter eller andre mennesker. Og det er så lett å bli litt "monoton" i følelsesregisteret. Litt sånn "hverdagsgreit". De rundt meg har det bra, jeg har det bra. Ferdig med det. Så det å kjenne etter hva som ligger innerst i sjela og gjør deg glad, sånn helt uten å ta hensyn til noe eller noen, det kan fort være en glemt øvelse.

Jeg måtte tenke meg om. Lenge. Og dette var også en travel fase i livet mitt, med to søte små, jobb og doktorgradsstudier, hus og hjem, og den personlige "godfølelsesmuskelen" hadde jeg sendt i dvale. Jeg hadde det fint, altså! Men stort sett "hverdagsgreit". Og for all del, det er helt ok. En behøver ikke gå rundt og jakte på lykkerusen hele tida. Men kanskje litt oftere enn vi gjør? (Hverdagslykke skal vi snakke om en annen gang :) ).

Tilbake til oppgava. Til slutt sto det tre ting på lappen min. Sang og musikk. Dans. Skape noe med hendene. Og jeg ble litt satt ut, faktisk. Jeg hadde helt glemt hvor viktige de tre tingene egentlig er for meg! Jeg kjenner det nå når jeg skriver om det også. Følelsen sitter et eller annet sted mellom brystet og mellomgulvet. Det er den som slår inn når jeg ikke klarer å sitte helt stille når kule, funky låter strømmer ut fra bilstereoen, og som gjør at jeg synger for full hals til den samme låten. Og det var den som slo inn da jeg endelig - etter mye mas fra den mellomste - fant fram symaskina for at ho skulle få sy, og jeg endte opp med å prioritere maskina og et julekremmerhus foran Thomas og Harald en sen fredagskveld. Ikke det at jeg er verdensmester i disse tingene. Og det handler heller ikke om det! Det handler om hva det gjør med deg! Følelsene det setter i sving! Og jeg vet at du vet hva jeg snakker om...

Så her er min utfordring til deg. Prøv det! Gjør øvelsen! Sette deg ned med penn og papir og grav litt ned i sjela. Hvorfor? Jo, fordi du da skal sørge for å få inn noe av det i hverdagen din, selvfølgelig! Litt hverdagskribling! Litt hverdagsløft! Kjenne litt ekstra på livsgleden!

Jeg bestemte meg for å starte med sangen, og fikk etter hvert den tilbake i hverdagen. Nå har vi starta ei sanggruppe med herlige damer, som møtes akkurat så ofte at vi får det til å passe inn i timeplanen, så lenge vi prioriterer det litt opp på lista. Og det gjør vi jo! Fordi det er så gøy! Det gir energi, det gir litt sommerfugler (vi må jo ut og vise oss fram etter hvert...), det gir massevis av glede, latter, litt gåsehud når vi får fram det vakre... Herlig! Ingen tvil om at disse damene koser seg?

Chablis

Kom igjen! Hva er din greie? Grav litt i sjela, finn det fram, sørg for å få bittelitt mer av det inn i livet ditt, og jeg garanterer deg at du ikke vil angre. Lykke til og god fornøyelse!!