fredag 16. mai 2014

Sliter du med manglende motivasjon? Her er løsningen: 5 enkle trinn!


Har avtale med meg selv om å trene to ganger i uka. Det burde jo være tre – sånn hvis en skal være skikkelig flink – men to er også greit. Ganske bra, faktisk! Ja, når jeg tenker meg om, er jeg superfornøyd med to ganger i uka. Yess!

Men så var det det med å få til de to gangene, da. I kalenderen min står det «trening» hver mandag og onsdag. Etter minstemann er levert i barnehagen, skal mor etter planen ut på joggetur. Planer er viktige. Kjempeviktige! Har du planlagt noe, er sjansen veldig mye større for at du gjennomfører. So far, so good.

Men så har vi noe som heter dørstokkmila. Hørt om det? Ja, tenkte meg det. De fleste av oss har vel stifta bekjentskap med den en gang eller to. Problemet med dørstokkmila er at den har den egenskapen at den overstyrer planer og kalendre! Den eier ikke skamvett – den bare kjører sitt løp. Ergo intet løp. Hehe..
Men her er den gode nyheten! Du kan overstyre dørstokkmila! Du må bare være litt smart, så lurer du den – og deg selv – trill rundt. Cluet er å stille spørsmål. Og hvem svarer? Jepp, det er også deg. Nedenfor siterer jeg denne onsdagens dialog mellom Dørstokkmilrepresentant Liv (DL) og Fornuftsbasertetogangeriukajoggende Liv (FL):

FL: Nå? Er det ikke onsdag og treningsdag i dag? Hvorfor dasser du rundt i huset med den minen? (DL har selvfølgelig inntatt påkledning og ansiktsuttrykk som virkelig viser og rettferdiggjør manglende treningsinnsats denne dagen..)

DL: Hæ? Trening? I dag? Nei. Nei, ikke i dag. Jeg kjenner på meg at jeg bør slappe av litt i dag. Jeg eh… har stressa så mye i det siste. Det er viktig å roe ned også! Og så har jeg så himla mye å gjøre. Mye jobb. Og klær må vaskes. Og så må jeg rydde kjøkkenet. Dessuten så er jeg umotivert. Jeg orker ikke tanken på å jogge. Det er tungt, det! Nei, jeg har nok best av å være i ro i dag. Og få gjort litt. Har mye å gjøre. Ja.

FL: Mhm? Og er du fornøyd med den beslutningen?

DL: Ja! Eller.. nei, kanskje ikke så fornøyd. Neei…, burde jo kommet meg ut, men..vet ikke om jeg orker i dag..

FL: Hvorfor er du ikke fornøyd?

DL: Jeg skulle jo egentlig ut i dag.. Jeg skal jo trene to ganger i uka..

FL: Hva skjer hvis du ikke drar ut, da?

DL: Jeg blir skuffa over meg sjøl..

FL: Ok? Hvordan føles det, da?

DL: Æsj, ikke noe særlig.

FL: Hva da, «ikke noe særlig»?

DL: Det er jo dumt at jeg ikke kommer meg ut. Jeg har jo lovt meg selv at jeg skal trene. Og jeg blir i dårlig humør av å stå over, av at jeg ikke klarer å gjøre det. Jeg var jo egentlig godt i gang..

FL: Hva skjer hvis du drar ut og trener, da?

DL: Nei, da trener jeg jo! Og da kan jeg jo hake av at jeg har gjort det. Og det er alltid greit når jeg først kommer meg ut.

FL: Sier du det..

DL: Ja, for da kommer jo den gode følelsen. Det er alltid verre å sitte inne og tenke at en skulle, en å komme seg ut og gjennomføre.

FL: Jasså? Ok. Jaja, får håpe du kommer deg ut neste uke da.

DL: Ja.. Hæ? Neste uke? Ja.. men, altså.. Det er jo litt dumt det også, da. Å ikke komme seg ut. Jeg vet jo at det blir bedre etterpå. Jeg… Åh, ok da, jeg tar på meg treningsklær og kommer meg ut. Så har jeg gjort det. Kan heller ta det litt rolig…!

Vellykka joggetur, mislykka bilde.. Skulle liksom vise fram den flotte fjorden, men treet er jo også fantastisk! ;)
Så det ble altså treningstur denne onsdagen. Om enn en litt rolig en. Og oppturen etterpå uteble ikke! Når du møter på dørstokkmila, enten det handler om ut og gå eller springe, eller det er andre gjøremål du vet du burde gjøre, har du nå en handlingsplan! Her er 5 enkle steg som hjelper deg å gjennomføre:

Spør deg selv:
1: Hva skjer hvis jeg ikke gjør det
2: Hvordan føles det
3: Hva gjør det med meg å føle meg sånn?
4: Hvordan vil det være å gjennomføre?
5: Yes, jeg gjør det!

                                             Du klarer det! Jeg heier på deg!