torsdag 29. januar 2015

Hva er din verdi når du bare ER?

Mange av oss setter verdi på oss selv ut fra hva vi GJØR. Vi lar prestasjoner og omgivelser bestemme om vi er bra, og hvor bra vi er. Høres det kjent ut?

Hvilken verdi gir du deg selv?

Jeg har vært en mester i dette selv. Jeg var så flink til å GJØRE at jeg mista meg selv helt i prosessen. Da jeg fikk spørsmål om hvem jeg ER, ble jeg svar skyldig. Hva ville jeg? Hva likte jeg? Hva gjorde meg glad? Hva drømte jeg om? Jeg ante ikke. Jeg hadde vært så opptatt av å gjøre alle rundt meg til lags, gjøre det jeg trodde de forventa av meg, og prestert i bøtter og spann, at da jeg skulle kjenne etter hvem jeg selv var og hva jeg ville, hadde jeg helt mista kontakt med den delen av meg. Jeg var jo ikke så viktig. Og dette skjedde ganske ubevisst. Jeg gikk ikke rundt og tenkte «nå setter jeg meg selv til side, og så lar jeg alle andres behov gå foran». Jeg hadde bare vent meg til å være uhyre bevisst på hva som foregikk rundt meg, og å være på pletten for å fylle den rollen som til enhver tid var nødvendig å fylle. 
  
Problemet med dette ble veldig tydelig etter jeg hadde gått i veggen, og ikke klarte å prestere. Jeg klarte ikke å GJØRE. Klarte ikke å fylle roller. Ikke godt nok. Og siden jeg ikke klarte det, ble dagene rimelig svarte. For det var jo nettopp det å GJØRE som ga meg verdi. Jo bedre prestasjon, jo høyere verdi. Samtidig så var det nettopp det å GJØRE som var med på å gjør meg syk. For det fungerte jo på samme måte motsatt vei: jo dårligere prestasjon, jo dårligere verdi. Og et sted på veien begynte nedturene å komme. For etter hvert ble det mye å være flink til, mye å prestere, mye å gjøre. Det var så mange roller som skulle fylles! Roller med (mine) tilhørende forventninger: ansatt, kollega, mor, husmor, kjærest, venn, osv osv… Og litt etter litt kom jeg til kort over alt. 

Dette kan gratineres med dårlig samvittighet og bekymring for alle «burde ha», «skulle ha», «enn hvis», og en stadig større oppmerksomhet mot at jeg ikke strakk til. Høres det kjent ut? I så fall bør du være på vakt. Dette blir fort en vane, og tankene går etter hvert den veien helt av seg selv. Det blir en sannhet for deg at du ikke strekker til, og den blir bekrefta gang på gang når du opplever å ikke mestre, ikke klare, ikke orke. Dette fordi det etter hvert blir så dype tankespor, at du nesten ikke har en sjanse. Hjernen er ekstremt tilpasningsdyktig, og min tilpassa seg all min negativitet og utilstrekkelighet. Det ble en sannhet. Jeg var ikke god nok, for jeg strakk ikke til. Det å VÆRE var bare tungt, for min egenverdi var helt på bunn. 


I dag vet jeg bedre. I dag vet jeg at jeg er god nok. I dag kan jeg (nesten) hele tida stå like rak, ha det like bra med meg selv, uansett hva som skjer rundt meg. Jeg kan gjøre en feil uten å analysere situasjonen opp og ned, fram og tilbake. Jeg kan si nei uten å tenke at jeg burde sagt ja, og la den tanken plage meg tre dager i strekk. Jeg kan ta plass, påvirke omgivelsene, si fra hva som er viktig for meg. Og jeg kan være en ressurs for de rundt meg. Og det kan jeg fordi jeg vet at jeg er bra nok. Uansett. Bare ved å VÆRE meg. 

Neste uke forteller jeg deg hva jeg gjorde for å komme hit, og hva du kan gjøre for å finne og anerkjenne din verdi. Og hvorfor det er så viktig... 

onsdag 7. januar 2015

Hva er Hypnoterapi?


Det er mange som spør meg hva Hypnoterapi egentlig er og hvordan det gjøres. De fleste har sett TV-show med folk som blir hypnotisert til å gjøre de merkeligste ting på en scene, eller har et bilde av terapeuten med en pendel eller som knipser i fingrene, og vips så er pasienten ute av stand til å kontrollere hva som skjer. Hypnoterapi foregår heldigvis ikke sånn!

Under en hypnoterapi-time får du sitte i en behagelig lenestol, du lukker øynene, og har behagelig musikk i bakgrunnen. Du har hele tiden kontroll over situasjonen, men er avslappet – nesten som i meditasjon – og ditt ubevisste sinn blir mottakelig for terapeutens forslag. Timen vil være tilpassa din situasjon og dine utfordringer, og det kan jobbes med alt fra for eksempel røykeslutt og vektreduksjon via selvtillit og selvfølelse til fobier av ulikt slag.


Nedenfor gjengir jeg medicor.no sin gjennomgang av Hypnoterapi, som er en god beskrivelse av teknikken. Dersom du har flere spørsmål eller ønsker å bestille time, kontakt meg på tlf 979 539 01 eller e-post: liv@dittlivsverk.no

Hva er hypnoterapi?
Hypnoterapi kan til en viss grad sammenlignes med meditasjon. Du er i en meget avslappet tilstand. Din bevissthet er endret, og ditt ubevisste sinn er mer mottagelig for det som blir sagt til deg. Men kun så lenge du selv aksepterer det som blir sagt, og du er villig til å lytte og slappe av. Du har hele tilden full kontroll over terapiforløpet.

Hva er forskjellen på hypnoterapi og hypnose?
Dette er et spørsmål som er blitt mer og mer aktuelt. Enkelt sagt kan vi si at hypnoterapi er hypnose brukt i terapi, altså i behandling. Ordet hypnose brukes også ofte i underholdningssammenheng. Det er imidlertid stor forskjell på hypnose brukt i underholdning og i behandling.

Hvorfor benytte hypnoterapi?
Det er i ditt ubevisste sinn oppførsel, holdninger og minner ligger. Hypnoterapi henvender seg til ditt ubevisste sinn, og kan derfor endre det som befinner seg der, og dermed få deg til å endre på oppførsel, oppfatninger, vaner/uvaner som ligger lagret der, som f.eks. å slutte og røyke, etablere sunne spisevaner, kvitte deg med fobier osv. osv.

Hva skjer i løpet av behandlingen?
Det første en terapeut må gjøre er å få informasjon fra deg. Hva er ditt problem eller ønske, hvordan oppleves dette i din hverdag osv. Dette blir så benyttet i den videre behandlingen. Under hypnoterapi er ditt ubevisste sinn mer mottagelig, og det er derfor lettere å oppnå den endringene du selv ønsker, men sliter med å få satt ut i livet.

Hvordan føles hypnoterapi?
Dette vil nok variere fra person til person. De fleste opplever en behagelig avslappet tilstand. Du er imidlertid mentalt våken, men har en begrenset fokusering. Du fokuserer på det som blir sagt. Din primære sansekanal(synet) er stengt av, ettersom du har øynene lukket. Du har derfor mer fokus på det som blir sagt til deg.

Er det normalt å være nervøs forut for første behandling?
Ettersom de fleste ikke har erfart hypnose tidligere, er det ikke unaturlig at det kan knyttes en viss spenning til hva som skal skje. Dersom du føler uro foran første behandling, skal du ta dette opp med terapeuten, som da vil fortelle deg hva som vil skje, slik at du kan slappe av og nyte behandlingen. Dessuten kan terapeuten flere teknikker som vil få deg til å føle deg avslappet.

Vil jeg være bevisst på hva som skjer under hypnoterapi?
De aller fleste er bevisst på hva som skjer og hva som blir sagt. Det kan imidlertid tenkes at du ikke husker alt som blir sagt. Dette er helt normalt, og har absolutt ikke noe å si for utfallet, ettersom det er ditt ubevisste sinn vi henvender oss til. Dessuten kan det tenkes at du sovner. Terapeuten vil da få deg tilbake til den våkne, men avslappede tilstanden som er ideèll for behandlingen.

Vil jeg miste kontrollen under hypnoterapi?
Som klient hos Medicors terapeuter er du alltid i kontroll. Du tillater deg selv å slappe av og du tillater deg selv å motta de forslag som blir gitt, fordi du selv velger å gjøre det, i forvissing om at dette vil være nyttig, og til ditt eget beste.

Kan hypnoterapeuten få meg til å si ting jeg ikke vil fortelle?
Som nevnt tidligere, er du i kontroll. Du vil derfor ikke risikere å fortelle noe du ikke selv ønsker å si. Du kan også velge å ikke si noe i det hele tatt. Men husk at en hypnoterapeut vil ditt eget beste, og vil kun ønske at du sier noe dersom det kan være til hjelp for deg.

Kan alle benytte hypnoterapi?
Alle som har evnen til å følge instruksjoner kan hypnotiseres. Du blir fortalt hva du skal gjøre, og velger selv å gjøre dette. I en terapeutisk sammenheng innebærer dette at du mottar forslag fra en hypnoterapeut, mens du er i en dyp avslappet tilstand. Men kun hvis du tillater deg selv å gjøre det. Derfor sier vi at all hypnose er selvhypnose.

Benyttes det medikamenter i behandlingen?
Nei. Hverken hypnoterapi eller EFT bruker noen form for medikamenter.
                                                                                                           Kilde: medicor.no